Sklizeň v Adélce
Na začátku školního roku máme v Adélce velmi napilno. V sadu dozrávají jablíčka, venkovní záhony přetékají plody a školní "fóliják" se proměnil v bujnou džungli. Děti se opravdu činily. Venku se záhony pyšní plody dýně hokaido, různými druhy cuket, ačokčou, patizony, červenou řepou, žlutou řepou, špenátem či mrkví. V teple fóliovníku dozrála asi tak "miliarda" rajských jablíček různých druhů. Malá, velká, červená či žlutá. Právě z těchto plodů vaříme omáčku na těstoviny a poté zavaříme. Tím vznikne poklad na chladné měsíce, který pečlivě uskladníme do sklepa. Když jezdíme v zimě na výlety, je velmi příjemné uvařit si ňamku z vlastních zásob. Tímto ale výčet našich plodů nekončí. Nesmíme opomenout na krásné a lesklé lilky, papriky či bylinky. Dokonce také plevel máme rádi a umíme z něj uvařit výbornou a super zdravou polévku. Takový ptačinec žabí nebo bršlice kozí noha, to jsou přírodní vitamínové bomby. Právě tyto plané byliny jsou úžasnou zásobárnou cenných látek. Podporují vylučování žaludečních šťáv, což je důležité pro dobré trávení, aktivují funkci žlučníku a jater, pomáhají organismu získávat silnou imunitu. A právě tak to máme v Adélce nejradši, jít zdravou cestou!
Maruška Š.